MVP? Csapatkapitányunk remekül kezdte a BCL szezont (is).

A BL hivatalos honlapja is kiemelete Zozó szerdai játékát…

A szerdai mérkőzésnapon több nagy egyéni teljesítmény is volt, ezzel együtt a BL szakírói 7 kiemelkedő dologra hívta fel a figyelmet.

#1 Tyrese Rice „árnyéka”

Egy balkezes irányító, aki tempóváltásaival, leolvasásaival, dobásaival, asszisztjaival és még lepattanóival is megnehezíti mindenki más életét? Mindezt úgy, hogy közben egy német csapatot visz a kosárlabda Bajnokok Ligájában? Igen, az összehasonlítás biztos, hogy megvan.

Egy igazi Tyrese Rice-játéknak tűnő mérkőzésen TJ Shorts 28 pontot, 8 asszisztot és 7 lepattanót szerzett, és 35 perc alatt mindössze egyszer adta le a labdát, amivel a Telekom Baskets Bonn 83-71-es győzelmet aratott a Pinar Karsiyaka ellen. Shorts lett az első játékos a BCL történetében, aki egymás utáni mérkőzéseken 25+ pontot és 5+ asszisztot szerzett.

#2 BCL karrier-csúcs Perl Zolitól

Ha már MVP-jelöltekről beszélünk, itt az ideje, hogy ismét szóbahozzuk Perl Zoltán teljesítményét. Ő a magyar kosárlabda gyöngyszeme. A szombathelyi nevelésű játékosunk legjobb kosárlabdáját játssza klubunkban, az UCAM Murcia elleni BCL-karriercsúcsáért pedig álló ovációval jutalmazták.

Perl 31 perc alatt 29 ponttal zárt a kispadról, miközben egyetlen hárompontos sem esett be. Azokra nincs is szüksége, a középtávoliban és a palánk körül is tarthatatlan, pont elég gyors és elég nyújtózkodó ahhoz, hogy megkerülje a védőit, és megtalálja helyzeteit.

Az UCAM Murcia megpróbált mindent, de kiderült, hogy csak a nagyfiúkat hagyták egyedül a Perl-szigeten. Perl folyamatosan támadta őket, így nem csak személyes csúcsát tudta beállítani, hanem a Falco Vulcano Szombathelyt is rekordra vezette.

A magyar bajnok 104-94-re győzte le a UCAM Murciát. Ez a legtöbb pont, amit egyetlen BCL-meccsen szereztek. Ezzel 1-1-re állnak, és könnyen lehetnének 2-0-nál is, mert múlt héten Strasbourgban kihagytak egy dobást a hajrában.

#3 Egy újabb hosszabbításos siker Strasbourgban

Ha már a szoros strasbourgi meccseknél tartunk, felteszek egy kérdést: Ki lepődött meg azon, hogy a SIG Strasbourg és a Tofas Bursa hosszabbításba ment? Igen, senki.

A SIG Strasbourg 94-89-re nyert a hosszabbításban, köszönhetően a valószínűtlen hárompontos hősöknek. Jean-Baptiste Maille és Stan Okoye is bedobta az egyetlen mélyről dobott dobását a hosszabbítás öt percében, mindkettő tőrdöfés volt a Tofas reményeire, hogy ellopjanak egyet idegenben.

#4 AEK végre győzelem idegenben

Még 2021. január 20-án lett Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. A Manchester United Edinson Cavani és Paul Pogba góljaival 2-1-re legyőzte a Fulhamet, és ezzel a Premier League élére állt. James Hardent elcserélték a Brooklyn Netshez.

Az AEK pedig megnyerte utolsó idegenbeli mérkőzését a BCL-ben.

Majdnem 21 hónap telt el a fehéroroszországi Tsmoki-Minsk elleni 95-90-es győzelem óta, és az AEK végre véget vetett az idegenbeli hullámvölgyének, 84-73-as győzelmet aratva az olaszországi UNAHOTELS Reggio Emilia ellen.

#5 Cinciarini forró kezdete

Az UNAHOTELS Reggio Emilia valószínűleg csalódott, hogy kikaptak otthon, de a szurkolók imádják, amit Andrea Cinciarini 36 évesen is hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez.

16 pontot és 11 asszisztot szerzett, miután a múlt héten Bonnban 10 és 10 volt ezekben a kategóriákban. Cinciarini mindössze a hetedik játékos lett, akinek egymás után dupla-duplája volt pont-assziszt, és mindössze két meccsre volt szüksége ahhoz, hogy ezeket begyűjtse.

#6 UCAM Murcia jéghideg

Egy olyan csapatnak, amelynek tagja Travis Trice, Jordan Davis, Ryan Luther, Thad McFadden, David Jelinek és Sadiel Rojas, nem kellene a hárompontos dobásokkal foglalkoznia, igaz? Tévedés.

A UCAM Murcia jéghideg a szezon kezdetén: az első két BCL-meccsükön 52 kísérletből 11 triplát dobtak be. Az első három Liga Endesa-meccsükön pedig 86-ból 30-at.

Talán ez hozta a frusztráció egy részét Sito Alonso edző számára, akit kivezényeltek, miután a kispad előtt lévő LED-táblát rugdosta, egy újabb, szélesre tárt Perl Zoltán-féle bedobásra reagálva. Először egy technikai hibát kapott, majd megpróbált tiltakozni a döntés ellen, és öt perccel a meccs vége előtt az öltözőbe küldték.

Nem ideális kezdés a UCAM Murcia számára. Talán a dolgok megváltoznak, amint Niels Giffey debütál.

#7 A büntetődobások fontosak

A UCAM Murcia tíz büntetőt hibázott, tízzel kapott ki. A Tofas Bursa öt büntetőt hibázott, öt ponttal kapott ki. A Pinar Karsiyaka csak 13-ból 22-ből 13-at dobott a vonalról a Bonn elleni 12 pontos vereség alkalmával. Az UNAHOTELS Reggio Emilia mindössze kilenc büntetőt dobott be, míg az az AEK 21-et dobott.

Szóval gyerekek, legközelebb, amikor a szemeteket forgatjátok, amikor az edzők még 10, 50 vagy 100 büntetőt íratnak veletek, gondoljatok arra, hogy a Murcia 2-0-ra, a Tofas 2-0-ra, a Karsiyaka 2-0-ra, a Reggio Emilia 2-0-ra állhatott volna, ha csak a büntetőket dobják be.

Hajlamosak vagyunk bonyolítani és mélyebb értelmet keresni, de néha a kosárlabda a legalapvetőbb dolgokból áll.