Önkéntesek a sárga-fekete meccseken

Az idei szezontól kezdve a VDKSZ-el kötött együttműködésünk révén több sárga-fekete önkéntes diákkal találkozhattok a hazai mérkőzéseken.

A 2023/24-es szezon bár nem rég kezdődött, de azóta is már sok újdonsággal találkozhattak a szurkolóink, Szombathely lakói. Például szombathelyi diákok Segíthetek? Falco Önkéntes Vagyok! pólóban cirkálnak az Aréna Savariában. A már javában tartó szezonra, sok, pályán kívül elérendő célt tűzött ki csapatunk. Az egyik ilyen, – az iskola program sikerességén felbátorodva – hogy még szorosabbra akarjuk fűzni kapcsolatunkat a szombathelyi diákokkal, aminek egyik lehetősége a közös munka. A korábbi, Szombathelyen rendezett válogatott mérkőzések során már dolgoztunk együtt a VDKSZ-el, tudtuk, hogy segíteni tudjuk egymást. Az első „próba” a szeptemberi XIV. Horváth Zoltán Emléktorna volt, és azóta már 4 hazai mérkőzésen szombathelyi diákokból álló önkéntes csapat segíti munkánkat. Pontosan mi is ezzel csapatunk célja? – Kérdeztük Tóth Dávidot, csapatunk marketing- és kommunikációs menedzserét.

Az iskola-programunk során több alkalommal hallottuk vissza a csapatból, hogy a játékosaink tanultak valamit az iskolásoktól. Ekkor fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy a felsősök, középiskolások rengeteg kreatív ötlettel rukkolhatnak elő, és segíthetik a munkánkat. Mindenféleképpen esélyt szerettünk volna adni a lelkes fiataloknak. Az önkéntesség, önkéntes csapat ötlete amúgy nem egy új „találmány”. Több országban, több csapatnál nagyon jól működő rendszerről beszélünk, amibe most kezdünk mi is beletanulni. Úgy gondolom, hogy ez a korosztály, ha esélyt, felelősséget kap, akkor olyan együttműködés jöhet létre, amiből mindenki profitál. A program során nincs kötelező feladat! Ezt a legelején leszögeztük a diákokkal, hogy itt mindenki azt csinálja, amihez kedve van. Ez volt szeptember végén, azóta már 4 új ötletnél tartunk, amiket a fiatalok önállóan a mérkőzéseken valósítanak meg. Büszke vagyok a kis formálódó csapatra.

A program célja, hogy önállóságot, lehetőséget adjunk a fiataloknak egy olyan környezetben, ahol kellő felügyeletet kapnak, de meg van a saját szabadságuk. Az ország legjobb kosárlabda csapatának meccsein vehetnek részt, és mellette a Falco-család szerves tagjaivá válhatnak. Az ilyen közeg, egy ilyen név jó lehetőség a szombathelyi VDKSZ-nek is, hogy az önkéntességet népszerűsítse, erről a VDKSZ koordinátorát Engler Felíciát kérdeztük.

A VDKSZ koordinátoraként nagyon örültem a Falco a hosszú távú együttműködéssel kapcsolatos megkeresésének, több okból is. Egyrészt mert rendkívül szimpatikusnak találom a Falco társadalmi kérdésekben vállalt szerepét, a szemléletformáláson át a jótékonykodásig. Másrészt a közösségi szolgálattal kapcsolatos általuk kínált lehetőségek összhangban vannak az én elképzelésemmel is. Folyamatosan azon dolgozom, hogy a kötelező közösségi szolgálat eddig kialakult rossz hírét megváltoztassam, hogy megmutassam a diákoknak, hogy önkénteskedni jó, és a közösségi szolgálat során ellátott feladatokat élmény alapúvá tegyem. Azaz minden diák ott szerezzen órákat, ahol jól érzi magát és ami érdekli. Ebben kiemelkedőek pl. a sportversenyek es a rendezvények. A város egyik legnagyobb brandje, a Falco meccseire nemcsak szurkolóként, de segítőként is élmény járni: jó a hangulat, családias a légkör, fiatalosak a Falco irodán dolgozók, és ez garancia arra, hogy nem unalmas órákkal töltik a diákok az idejüket. Különleges az itteni lehetőségben, hogy a diákok beleadhatják azt, amiben tehetségesek vagy kreatívak: végezhetnek feladatokat a média vonalán, használhatják szervező készségüket vagy éppen a nyelvtudásukat, ha külföldi vendégek érkeznek. A hosszú távú együttműködés stabilitást is ad, hiszen kiszámíthatóan tudjuk szervezni a diákokat a mérkőzésekre. Nagyon jó látni, hogy a kezdeti megilletődöttség után az itt dolgozó diákok megtalálják a saját területüket, amikben jók es élvezik, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák, mit tudnak. Ezenkívül betekintést nyerhetnek a színfalak mögé, megláthatják, milyen munka egy-egy mérkőzés lebonyolítása. Külön köszönet jár Tóth Dávidnak, aki van annyira bátor, hogy bevállalja azt a “rizikót”, hogy szabad kezet ad a diákoknak, akik viszont meghálálják a kapott bizalmat. Remélem, hogy ez az együttműködés megmutatja a többi szervezetnek is, hogy érdemes diákokkal közösségi szolgálat kapcsán is dolgozni. A VDKSZ egyik célja annak tudatosítása, hogy a közösségi szolgálat az önkéntesség előszobája. Ha egy diák pozitív élményeket és tapasztalatokat szerez a közösségi szolgálat során, biztos, hogy felnőttként is sokkal szívesebben vállal önkéntes feladatokat. Ebből pedig mindannyian profitálunk.