Új projekt, új eredmények

2023/24-ben indultunk el a legújabb platformunkon, és vetettük bele magunkat a podcast világába ezt vesézzük ki most.

A Pályán kívül első két évadja alapján, arra a következtetésre jutottunk, hogy sok szurkolónk inkább hallgatja, és nem nézi ezeket a tartalmakat, ezért mindenféleképpen szerettünk egy új alternatívát adni a szurkolóinknak. Tudtuk, hogy a podcast célközönsége egy kis szegmens lesz, talán azt is mondhatnánk, hogy aki meghallgatja még ezeket a beszélgetéseket is, Ők azok a szurkolók, akik, mindent (is) szeretnének megtudni a csapatról, annak történéseiről.

Az 1. évadok előtt nem szokásunk merész célokat megfogalmazni, hiszen a sportklubok világában is ritka, talán hazánkban a Fradinak van saját szerkesztésű tartalma, így nem volt viszonyításunk alapunk. Inkább tekintettünk erre egy pilot évadként, megnézni, van-e rá igény, tudunk-e rá értékes/új tartalmat generálni.

Néhány számadat: A spotify alkalmazáson elérhető podcastunk első 10 része 2788 lejátszást ért el, ami valóban nem nagy szám, viszont, ami bizakodásra ad okot, és pozitív visszacsatolás, az a 352 óra, amit a hallgatók a podcastünkkel töltöttek, tehát a meccsnapokon túl, ez a szűk csoport 14,6 napot, kicsivel több, mint két hetet ”töltött Velünk”. Ez volt a podcast kiinduló célja, hogy lássuk, mekkora az a réteg, aki elérhető Spotify-on, illetve milyen korosztályt érdekelnek, a behind the scenes, de audio tartalmak. 

Műsorvezetőnk, Kollerics Barnabás egy telített első évadon van túl, így nyilatkozott a közös munkáról: „Nagyon jó leülni a fiúkkal beszélgetni, mert ebben a rohanó világban, már nagyon ritkán áldozunk egymásra 20-30 percet. Másrészt így én is jobban megismerem a srácokat, ami egy nagyon nagy élmény, mert én is rajongóként gondolok magamra. Feldob a közös gondolkodás a fiúkkal, amikor két különböző korosztály igyekszik belelátni a szurkolók fejébe, hogy vajon mi lehet érdekes számukra.”

A podcastünk legerősebb célcsoportja, a 23-27 éves férfiak, akik a hallgatottság 33%-át adják. A legmeglepőbb adat, hogy a 2. legerősebb korosztályunk a 18-22 éves nők/hölgyek, akik a hallgatottság 19%-át teszik ki! A “képzeletbeli bronzérmet” a 23-27 éves női hallgatók kapják, akik a hallgatóságnak 11%-át adják. Tehát a 23-27 éves fiatal felnőttek a hallgatóink 44%-a. A podcast monetizálása miatt érdekes adatot kaptunk, amit jövőben az értékesítési folyamatban fel kell használnunk. Ez az első olyan tartalmunk, ahol a női tartalomfogyasztók komoly fogyasztókká váltak.  

Ami nagy különbség volt a podcast fogyasztásban, az a férfi, valamint a női hallgatók “tudatos”, vagy éppen szelektív epizód választása volt. A mindkét nemben aktív korosztályunk tagjai 18-22 és a 23-27 évesek minden résznek adtak esélyt (nők és férfiak egyaránt), addig a 35-44 éves férfi hallgatóság nagyon tudatosan választott tartalmat. Konkrétan csak a szűk csapatra voltak kíváncsiak. Erre a szűk csoportra jellemző, hogy a fiatal generáció nemcsak a játékosokra, a szűk keretre kíváncsiak, hanem az eddigi tapasztalatok alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy érdeklődnek a csapat működése iránt is, illetve ez a korosztály hamarabb érhető el spotify-on, mint a 60+. Külön érdekesség, hogy amíg a Facebookon 45-59-es korosztály a követőink 21%-át adják, addig Spotify-on összesen 3% hallgatottság “érkezett” ebből a korosztályból. 

Ami a fiatal korosztály aktív fogyasztására adhat okot, hogy a műsorkészítés háttér folyamataiban 4 egyetemi hallgató is részt vett, ez volt a szakmai gyakorlatuk. Itt szeretnénk megköszönni Hunyadi Panninak aki a projekt születésétől kezdve aktívan kivette a részét a podcast építésében, sok remek ötlet mellett az Instagram jelenlétet is neki köszönhetjük. Tavasszal csatlakozott hozzánk Bakos Dorka, Molnár Alexandra és Sandó Kinga, akik nagyon könnyen felvették a ritmust, és energiát nem kímélve segítették a tartalomgyártást, sőt már a 2. évad ötletelésébe is belefolytak. Ezzel az aktív Instagram jelenléttel tudom magyarázni (létrehoztunk egy saját Instagram profilt) is inkább a fiatal korosztályt éri el, a kiugró 18-22, 23-27 éves hallgatottságot.